Nyhetsbrev från ESO
ESO inledde året med ett seminarium om självcensur
Utan att censurera oss själva kan vi meddela att årets första ESO-seminarium – Hotas demokratin av självcensur? – var lyckat! Författarna Sten Widmalm, Thomas Persson och André Casselbrant presenterade ESO-rapporten ”Talande tystnad?” följt av kommentarer och en paneldiskussion med David Brax, Johan Martinsson och Ulrika Hyllert. Avslutningsvis fick alla medverkande ge sin uppfattning om huruvida demokratin hotas av självcensur, och svaren var lite blandade. För den som missade seminariet och är nyfiken på de medverkandes svar finns ett referat från seminariet att läsa här. I våra små kortfilmer på webbplatsen kan du höra Sten berätta om rapporten och ladda ned rapporten i sin helhet.
Är samhällsvetenskaplig forskning till nytta för samhället? Seminarium 4 mars
ESO arrangerar ett seminarium om forskningspolitiken och med ett särskilt fokus på akademins uppgift att samverka med det omgivande samhället. Hur ser förutsättningarna och incitamenten ut för detta? Vid seminariet presenteras slutsatser från den kommande ESO-antologin ”I samhällets tjänst?”, följt av ett samtal mellan författare och kommentatorer. Vid seminariet medverkar några av författarna: Annelie Roswall Ljunggren, Lars Hultkrantz och Mats Benner. Antologin kommenteras av Leif Lewin och Sofia Lundberg och moderator är Jonas Eliasson. Mer information om seminariet finner du här . Sista anmälningsdag är 29 februari 2024 och anmälan görs till: fi.eso-seminarium@regeringskansliet.se. Varmt välkommen!
Dyrare el och fjärrvärme – hänger det ihop?
Ett nytt projekt har beviljats finansiering av ESO:s styrelse. Nationalekonomen Erik Lundin ska undersöka om de ökade elpriserna har lett till omotiverade höjningar av priset på fjärrvärme. Syftet är att beskriva marknaden för fjärrvärme och undersöka hur fjärrvärmepriserna varierar med elpriserna, samt visa hur fjärrvärme regleras utomlands. Projektet kommer att starta efter sommaren.
Lär känna Anne Vadasz Nilsson – ny ledamot i styrelsen
Vi välkomnar Anne som är generaldirektör för Kammarkollegiet och sedan årsskiftet ledamot i ESO:s styrelse med en kort intervju.
Du har haft framträdande positioner på Konkurrensverket, varit generaldirektör på Energimarknadsinspektionen och nu på Kammarkollegiet – Vad har drivit dig i ditt yrkesliv?
Jag drivs av att vara med och göra skillnad, att få arbeta med samhällsviktiga områden och att utveckla verksamheter. Det statliga området är spännande och komplext och jag har haft förmånen att arbeta med väldigt kompetenta medarbetare så jag känner mig privilegierad.
Vad tror du kommer vara roligast med att ingå i ESO:s styrelse?
Jag tror det kommer att vara spännande att få ta del av rapporter inom andra samhällssektorer än de jag arbetat med hittills. Sedan hoppas jag att kunna bidra inom energiområdet och välfungerande marknader också.
Har du någon hjärtefråga du tycker att ESO borde belysa?
Omställningen inom energisektorn kräver mycket av alla aktörer men jag hoppas att det ska bli mer fokus på konsumenternas roll i debatten. Det finns stora potentialer i bland annat efterfrågeflexibilitet – det är nog lite av en hjärtefråga.
Kammarkollegiet är Sveriges första myndighet som inrättades redan 1539 och bland annat ansvar för Riksregalierna – Vilken av Riksregalierna tycker du är finast?
De är lika fina allihopa! Jag kan rekommendera ett besök i Skattkammaren – guiderna är jätteduktiga.
Du är född i Kristinehamn i Värmland – Vad får man inte missa om man besöker Kristinehamn?
Om det är sommar så missa inte Kristinehamns vackra skärgård. Den kan nås med egen båt eller med turbåtar. Det går också bra att åka bil, promenera eller cykla längs med hamninloppet. Då går det att se stans verkliga stolthet som är en monumentalskulptur av Picasso. På sommaren kan man passa på att ta en glass där också.
Du har också studerat i Uppsala – Är Värmlands nation verkligen den bästa?
Den är såklart bäst!