2025:3 Raka rör – en ESO-rapport om prisbildning, ägarstrukturer och policyutmaningar på fjärrvärmemarknaden

I ett delvis subarktiskt klimat som det svenska är fjärrvärme en förhållandevis koldioxidfri och effektiv källa till uppvärmning av bostäder och lokaler. Fjärrvärmenät finns idag i de flesta svenska kommuner, men de ägs inte alltid av kommunerna själva utan det förekommer både inhemska och utländska privata ägare. De senaste två-tre åren har priset på fjärrvärme stigit rejält. Eftersom fjärrvärmenäten är lokala monopol som tillämpar tvåpartstariffer bestående av en fast och en rörlig avgift ligger det nära till hands att misstänka att ägarna utnyttjar sin marknadsmakt och sätter högre priser än vad som är möjligt på en konkurrensutsatt marknad. Marknaden är oreglerad men det finns en statlig nämnd, Fjärrvärmenämnden, och ett branschinitiativ, Prisdialogen, som medlar och håller koll på priserna. För kunderna, som på kort sikt är inlåsta i sitt uppvärmningsalternativ, är oväntade och oförklarade prishöjningar problematiska.

I den här rapporten till ESO undersöker Erik Lundin om ägarskapet påverkar priset på fjärrvärme. Genom grundlig hänsyn till andra kostnadsdrivande variabler finner han att priset påverkas av vem som äger nätet. De fjärrvärmenät som har privat ägare har högre pris och de nät som har en privat ägare som dessutom är utländsk har ytterligare prispåslag. Ett av Lundins förslag för att minska prisskillnaderna på fjärrvärme är därför att kommuner bör avstå från att sälja sina fjärrvärmenät.

Erik Lundin är ekonomie doktor och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning. Han forskar inom energiekonomi, med en särskild inriktning mot empiriska studier av den nordiska elmarknaden.

Läs sammanfattning eller English Summary.
Läs pressmeddelande.
Beställ tryckt exemplar av ESO-rapport 2025:3  (Elanders webbplats).

Varför har du skrivit rapporten?

Vilka är de viktigaste resultaten?

Vad i politiken bör ändras?

Ladda ner rapporten

Seminarium om rapporten

Mediarapportering kring rapporten

Fastighetstidningen Forskarrapport: privata fjärrvärmebolag utnyttjar monopolställning
SvD Debatt ”Behåll fjärrvärmen i kommunal ägo”