2024:3 Goda grannar – en ESO-rapport om grannskapets betydelse för integration

Bristande integration och ökad segregation innebär konsekvenser för både individer och samhället som helhet. Att växa upp i ett område som karaktäriseras av hög andel personer med utländsk bakgrund, hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå, anses allmänt vara negativt. Men, vad säger forskningen om grannskapets betydelse? I den här ESO-rapporten analyserar Martin Andersson, Johan P Larsson och Özge Öner sambanden mellan egenskaper i det grannskap där personer med utländsk bakgrund växer upp och förutsättningar för integration. Rapporten visar att egenskaper i grannskapet har betydelse för individens livschanser. Både invandrare och barn till invandrare som är födda och uppvuxna i Sverige påverkas. Att bo nära personer med liknande bakgrund kan däremot vara positivt för individens möjligheter, både när det gäller uppnådd utbildningsnivå och etablering på arbetsmarknaden. Resultaten ligger i linje med internationell forskning om grannskapseffekter och förklaras bland annat av goda förebilder, sociala nätverk samt kunskaper om arbetsmarknaden och normer. Författarna konstaterar att det behövs olika former av insatser för att hantera såväl framväxt som konsekvenser av socioekonomisk segregation. Det handlar om att vidta åtgärder där det finns socioekonomiska utmaningar parallellt med åtgärder som påverkar orsakerna till problemen. Rapporten bidrar till ökad kunskap om grannskapets betydelse för integrationen i Sverige, men det är viktigt med ytterligare forskning om kausala samband och effektiva åtgärder.

Martin Andersson är professor vid Blekinge Tekniska Högskolan och CIRCLE Lunds universitet, forskare vid Entreprenörskapsforum samt affilierad forskare till Institutet för Näringslivsforskning. Hans forskning handlar om näringslivsdynamik, entreprenörskap, urban ekonomi och agglomerationsekonomier, tillväxtens och innovationernas geografi, digitalisering.

Johan P Larsson är Associate Professor vid University of Cambridge, Storbritannien, forskare vid RATIO, Stockholm och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics, Jönköping. Hans forskning handlar om entreprenörskap, socialt kapital, landsbygd och städers funktionssätt, med särskilt intresse för grannskapseffekter och sociala interaktionseffekter.

Özge Öner är Associate Professor vid University of Cambridge, Storbritannien och forskare vid Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics, Jönköping. Hennes forskning handlar om migration och arbetskraftsrörlighet, mikrogeografi av segregation och etniska enklaver, detaljhandel och servicegeografi, urbana bekvämligheter, entreprenörskapsgeografi och politisk geografi.

Läs sammanfattning eller English Summary.
Läs pressmeddelande.
Beställ tryckt exemplar av ESO-rapport 2024:3 (Elanders webbplats).

Ladda ner rapporten

Seminarium om rapporten

Mediarapportering kring rapporten

DN Patrik Lundberg: Är Somalitown så fel?
Fastighets tidningen Ny forskning: Segregation kan vara gynnsamt