Nyhetsbrev från ESO

Inte många dagar kvar till seminariet ”Varför har fjärrvärmen blivit så dyr?”

Fjärrvärme står för ungefär hälften av uppvärmningsbehovet i Sverige idag och de senaste årens kraftiga prisökningar har väckt frågor kring hur prissättningen på marknaden går till. På ett seminarium precis efter påsk, onsdagen 23 april kl. 13.00-14.30, kommer Erik Lundin (IFN) att presentera en ny ESO-rapport där bland annat frågan om ägarskapets påverkan på fjärrvärmepriset analyseras. Kunniga kommentatorer och paneldeltagare bäddar för ett intressant seminarium!

Anmäl dig här – det finns fortfarande platser kvar!
fi.eso-seminarium@regeringskansliet.se

Varmt välkommen!

AI viktig för framtidens förvaltning men de anställda måste få påverka utvecklingen

Bild på panelen under seminariet.

Bild: ESO.

Den 3 april ordnade ESO ett välbesökt seminarium om möjligheter och hinder med AI i offentlig sektor. Magnus Lodefalk presenterade analyser och rekommendationer ur den färska ESO-rapporten ”Algoritmer för allmän nytta”, som han skrivit tillsammans med Erik Engberg och Aili Tang. Rapporten kommenterades av Fredrik Heintz, Linköpings universitet och Markus Bylund, SKR. Därefter följde ett panelsamtal som även inkluderade Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR och Hanna Birath, sakkunnig på Akavia.

Bland de frågor som diskuterades var behovet av fortbildning på AI-området i offentlig sektor och vikten av att involvera slutanvändarna, det vill säga de offentliganställda, i utvecklingen av AI-baserade tjänster.

”Det enda sättet att lyckas med mjukvaruutvecklingsprojekt är att arbeta direkt med slutanvändarna. Gör du något annat kommer du nästan garanterat att misslyckas” sa Fredrik Heintz om vikten av att AI-tjänsters utformning svarar mot de anställdas behov.

Seminariet går att se i efterhand på ESO:s webbplats: Kan AI lösa kompetenskrisen i framtidens förvaltning?

Workshop i projektet om brottsförebyggande åtgärder för barn och unga

Bild från ESO:s workshop, på deltagarna.

Bild: ESO.

I veckan ordnade ESO en workshop inom ramen för en kommande antologi om brottsförebyggande åtgärder riktade mot barn och unga. På workshopen presenterade författarna sina kapitelutkast och diskuterade varandras studieområden. Syftet med antologin är att bidra till en mer informerad debatt om brottsprevention och presentera konkreta policyförslag för att i högre grad förhindra att unga hamnar i kriminalitet. Två exempel på teman som ingår är skolans brottspreventiva roll och brottsförebyggande åtgärder för unga med psykisk ohälsa. Vi hoppas att workshopen inspirerade författarna i det fortsatta skrivandet!

Nyfiken på ESO:s övriga pågående projekt? Kika här!