Nyhetsbrev från ESO
Från överskottsmål till balansmål
Den 9 december arrangerade ESO ett seminarium för att genomlysa och diskutera resultaten från den parlamentariska kommitté som nyligen gjort en översyn av nivån på målet för den offentliga sektorns finansiella sparande. Seminariet modererades av ESO:s ordförande Karolina Ekholm.
Inledningsvis presenterade Harry Flam (senior rådgivare vid Sieps) och Oskar Grevesmühl (economic analyst, EU-kommissionen) de revideringar som gjorts av regelverken på EU-nivå, vilka får implikationer för det svenska finanspolitiska ramverket. Hans Lindberg som varit ordförande i den parlamentariska kommittén berättade om de överväganden som gjorts och varför överskottsmålet föreslås ersättas av ett balansmål. Annika Sundén (vice ordförande i Finanspolitiska rådet) var först ut att kommentera. Hon efterlyste, i enlighet med tidigare skrivelse från Finanspolitiska rådet, att den parlamentariska kommittén borde ha gjort en analys av de investeringsbehov som många anser vara nödvändiga i Sverige idag. Albin Kainelainen (gd Konjunkturinstitutet) menade, baserat på den dåliga måluppfyllelsen tidigare år, att det balansmål som föreslås snarare är att betrakta som ett underskottsmål.
Även om frågan om nivån på det finansiella sparandet är central, var alla överens om att den allra viktigaste frågan egentligen är hur prioriteringar sker inom den givna ramen för de offentliga utgifterna och att satsningar görs på samhällsekonomiskt effektiva ändamål. Samt att detta är frågor som borde ges större utrymme i debatten.
– Det är ”kaffepengar” vi pratar om; offentliga sektorn hanterar årligen ungefär 3 400 miljarder kronor. Det som skulle kunna tillkomma i utgifter om man väljer underskottsmål på en halv procent i stället för balansmål handlar om en mycket liten del, menade Hans Lindberg.
Efter panelsamtal och frågor från publiken övergick seminariet i just en diskussion över kaffe och Luciainspirerat fika.
Du kan ta del av seminariet på vår webbplats. Där finns också en kort sammanfattning av seminariet.
Den perfekta julklappen är en ESO-rapport om remissvar!
På eftermiddagen 11 december ordnade ESO höstens sista seminarium. Seminariet, som hade stor uppslutning särskilt från Regeringskansliet, handlade om det svenska remissväsendet. På seminariet presenterade Ole Settergren och Göran Sundström ESO-rapporten ”På upplyst grund” som de skrivit tillsammans med Elin Berglöf.
I rapporten undersöker författarna hur statliga myndigheter uppfattar arbetet med remisser och vilken kvalitet remissvaren håller. Baserat på intervjuer med företrädare från tolv myndigheter av olika storlek drar de slutsatsen att myndigheter tycker att arbetet med att svara på remisser är viktigt och prioriterat. Men samtidigt visar textanalyser med hjälp av AI att remissvaren ofta brister i tydlighet och argumentation. För att förbättra myndigheternas arbete med remisser och underlätta för regeringen och andra att förstå vad remissinstanserna egentligen tycker, föreslår författarna bland annat att Statsrådsberedningens råd till myndigheter skärps så att det blir tydligt om myndigheterna ”avstyrker”, ”tillstyrker” eller ”varken avstyrker eller tillstyrker” ett förslag. Myndigheterna bör också bli bättre på att lära av varandra och Statskontoret föreslås bli nav för bästa praxis, utbildning och nätverk.
Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, gav en längre kommentar på rapporten och Annelie Roswall Ljunggren (gd Statskontoret), Helena Lindberg (fd Riksrevisor) och Martin Sparr (enhetschef Ekonomistyrningsverket) deltog i ett panelsamtal om hur remissväsendet kan förbättras. Gissur Ó. Erlingsson, ledamot i ESO:s styrelse, modererade.
– Rapporten är den perfekta julklappen! Den förenar vårt intresse för språk med viktiga frågor om AI och demokrati. Under julen har ni alla tid att läsa rapporten och det tycker jag verkligen ni ska ta er tid att göra. Och ge bort den som present, uppmanade Martin Sparr avslutningsvis de många deltagarna på seminariet.
Läs rapporten: 2024:5 På upplyst grund – en ESO-rapport om myndigheternas remissarbete
Se seminariet: Klara besked? Om tydlighet och argumentation i myndigheters remissvar
DN-debatt (241211): ”Remisser för miljarder – till alldeles för liten nytta”
Nytt projekt om prisbildningen och prisutvecklingen på bostadsmarknaden
Ett nytt projekt som kommer att ta ett helhetsgrepp på prisbildningen och prisutvecklingen på bostadsmarknaden har nyligen godkänts av ESO:s styrelse. Genom att systematisera data från en rad källor ska projektet öka kunskapen om prisbildningen och prisutvecklingen på olika delar av bostadsmarknaden. Författare är Jan Jörnmark.
Välkommen till ESO, Karl-Oskar Lindgren!
Vid årsskiftet kommer ledamot Gissur Ó. Erlingsson att efterträdas av Karl-Oskar Lindgren, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Vi välkomnar Karl-Oskar varmt till ESO:s styrelse och ser fram emot hans bidrag till vårt arbete.