2019:3 Skillnad på marginalen – en ESO-rapport om reformerad inkomstbeskattning
”Hälften kvar!” var parollen som användes inför det som kom att bli ”århundradets skattereform” i början av 1990-talet. Bakgrunden var ett missnöje med de höga marginalskatterna och skattereformen ledde till att dessa sänktes. Men vad har hänt sedan dess? För låg- och medelinkomsttagare har marginalskatterna minskat under de två senaste decennierna, medan de för höginkomsttagare snarare har ökat. Därutöver har gapet mellan beskattningen av arbets- respektive kapitalinkomster påtagligt ökat. Utformningen av skattesystemet utgör en grundläggande fråga för den svenska välfärdsstaten. Om höga marginalskatter leder till skatte- och effektivitetsförluster, hur bör skatteskalan reformeras för att ge individer incitament att arbeta mer? I denna rapport till ESO tar Spencer Bastani och Håkan Selin sig an frågan om inkomstbeskattningens utformning utifrån optimal beskattningsteori. Författarna menar att skatteintäkterna kan öka om man sänker marginalskatten för höginkomsttagare, men framhåller samtidigt att marginalskatten bör vara lägre för medelinkomsttagare än för höginkomsttagare. Avslutningsvis presenterar rapporten två reformpaket som båda innebär att skatteskalan blir något tillplattad.
Spencer Bastani är docent i nationalekonomi och verksam vid Linnéuniversitetet. Bastanis huvudsakliga forskningsintresse är statens roll i ekonomin och hur skatter ska utformas för att uppnå en effektiv resursallokering och en önskvärd fördelning av inkomster.
Håkan Selin är docent i nationalekonomi och verksam vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). Selin forskar om skatte- och transfereringssystemet.
Varför har ni skrivit rapporten?
Vad i politiken behöver förändras?
Vilka är de viktigaste resultaten?
Läs sammanfattning och English Summary.
Pressmeddelande.
Beställ rapporten från Elanders webbplats (extern länk).