2025:1 Minsta möjliga motstånd – en ESO-rapport om acceptans för klimatpolitiska styrmedel
För att effektivt minska utsläppen av växthusgaser behövs generella klimatpolitiska styrmedel som till exempel koldioxidskatter. I Sverige infördes redan 1991 en koldioxidskatt. Trots att skatter i allmänhet inte är särskilt populära, verkar faktiskt den svenska koldioxidskatten vara mindre impopulär än många andra skatter. I forskningen kring vad som skapar legitimitet och acceptans för klimatpolitiska styrmedel lyfts framför allt upplevd rättvisa och effektivitet fram som viktiga faktorer. Därför kan till exempel öronmärkning av skatteintäkter, kompensation till drabbade och andra typer av fördelningspolitik påverka den upplevda rättvisan och därmed acceptansen av ett styrmedel. Även information och utbildning kan på marginalen öka acceptansen. Ett visst stöd finns även för att det kan spela roll hur ett styrmedel införs, till exempel om det sker i etapper, och om medborgarna känner att de varit delaktiga i den politiska beslutsprocessen.
I den här rapporten till ESO redogör Niklas Harring och Sverker C. Jagers för de faktorer som forskningen har kunnat visa påverkar acceptansen för klimatpolitiska styrmedel och hur attityderna gentemot styrmedel kan förändras. Eftersom det är många olika faktorer som påverkar policyacceptansen i olika situationer finns ingen enskild magisk lösning för att skapa högre acceptans. Författarna förespråkar därför en ”många bäckar små”-strategi där flera olika insatser kombineras för att tillsammans öka acceptansen – allt i syfte att forma en mer legitim politik som bättre speglar medborgarnas åsikter.
Niklas Harring är docent i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning inriktar sig främst på miljö- och klimatopinion och medborgares attityder till miljö- och klimatpolitisk styrning. Han har i sin forskning också intresserat sig för andra frågor såsom pandemibekämpning och hanteringen av antibiotikaresistens.
Sverker C. Jagers är professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning är främst inriktad mot allmänhetens attityder till och acceptans av miljö- och klimatpolitiska styrmedel, länderjämförande miljöanalyser samt studier av relationen mellan olika politiska system och hållbar utveckling.
Läs sammanfattning eller English Summary.
Läs pressmeddelande.
Beställ tryckt exemplar av ESO-rapport 2025:1 (Elanders webbplats).
Varför har ni skrivit rapporten?
Vad borde politiker tänka på i framtiden?
Vilka är de viktigaste slutsatserna?
Taggar:
Seminarium om rapporten
Mediarapportering kring rapporten
Dagens Nyheter | Susanna Nyström: Romina Pourmokhtari måste sluta låtsas att hon är en slav under opinionen | |
Alltinget | Forskare: Så kan politiker utforma en klimatpolitik som accepteras av folket |