Nyhetsbrev från ESO

Coronavirus och två stycken logotyper

Webbinarium om etiska avvägningar i pandemitider

Behöver Folkhälsomyndigheten ett etikråd? Kring den frågan kretsade ett webbinarium som ESO anordnade tillsammans med Institutet för framtidsstudier den 25 maj. Tidigare i vår publicerades rapporten I en tid av pandemi – en ESO-antologi med samhällsvetenskapliga reflektioner, där författarna till kapitlet Etiska avvägningar i pandemitider – Gustaf Arrhenius, Krister Bykvist, Rebecca Thorburn Stern och Folke Tersman – lade fram förslaget om ett etikråd. Utöver författarna själva deltog även Göran Collste (Statens medicinsk-etiska råd), Maja Fjæstad (Socialdepartementet) och Anders Tegnell (Folkhälsomyndigheten) i webbinariet som modererades av Lena Unemo (kanslichef på ESO).
Se webbinariet här i efterhand här. Läs antologin här.

Håll utkik efter kommande ESO-rapporter efter sommaren!

Mer information kommer längre fram, men vi vill redan nu nämna tre av de rapporter som publiceras efter sommaren:
Den 6:e september kommer en rapport där Charlotta Eriksson och Anders Ivarsson Westerberg undersöker omfattningen och utvecklingen av myndigheters informations- och kommunikationsverksamhet. En annan kommande rapport handlar om evidensbaserad politik där Pathric Hägglund och Per Johansson undersöker experimentets roll som underlag för utformning av politiken. Ytterligare en rapport fokuserar på kommunal samverkan där Olle Lundin studerar kommuners rättsliga möjligheter till avtalssamverkan. Håll utkik efter mer information på vår hemsida och i kommande nyhetsbrev.

Vill du också vara med och stimulera samhällsdebatten?

Har du ett förslag på en konkret studie som kan bidra till att stimulera samhällsdebatten? ESO välkomnar projektansökningar! Läs mer här.

Regnig sommardag? Besök ESO Play!

Det går att se hela ESO:s videoarkiv från 2015 till idag på ESO Play. Seminarier och intervjuer med rapportförfattare blandas fritt – det finns något för alla! Besök ESO Play här.

Hej Klas Eklund!

Bild på Klas Eklund

I höstas publicerade ESO Klas Eklunds rapport Vårt framtida skattesystem – en ESO-rapport med förslag på en genomgripande skattereform. Eklund är Senior Economist på Mannheimer och Swartling och har tidigare bland annat varit planeringschef i Finansdepartementet, chefekonom på SEB, och adjungerad professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund. Klas har också författat Sveriges mest sålda lärobok i ekonomi: ”Vår ekonomi”.

Vilken är den larvigaste skatten du någonsin stött på?
Nöjesskatten, som lade skatt på sådant som var roligt. Sådant skulle tydligen straffas…

Har du någon dold talang? Vilken?
Jag är bra på att vissla och att förlösa föl.

Vad var det bästa med att skriva en rapport för just ESO?
Jag fick tid och resurser att grotta ner mig i svåra ämnen och det var spännande att uppdraget explicit var att se till helheten. Jag fick också en kompetent referensgrupp till hjälp. Kort sagt en bra plattform för arbetet.

Du har fått mycket uppmärksamhet för din rapport, var det några reaktioner som har förvånat dig?
Tyvärr inte så många. Från ”vänster” kom kritiken att skattekvoten borde höjas, från ”höger” att den borde sänkas, Villaägarna gillade inte fastighetsskatten, Svenskt Näringsliv gillade inte kritiken mot 3:12 osv. Inga riktiga överraskningar där.

Finns det något i kritiken som du håller med om?
Jag borde ha orkat längre med reformeringen av 3:12. Och hade jag haft oändligt med tid hade jag reformerat kommunalskatten och utjämningssystemet också när jag ändå var igång.

Finns det något du anser har missuppfattats med din rapport?
Nja. Kritiken har ju mest handlat om enskildheter. Tyvärr har få orkat se till helheten och hur de olika förslagen förutsätter varandra.

Om du skulle skriva en ny rapport till ESO, vad skulle den handla om?
Kanske om hur goda ekonomiska förslag ska kunna implementeras bättre! Var ligger de politiska och institutionella hindren mot reformer och kan de åtgärdas?

Förra sommaren hade du fullt upp med att skriva klart ESO-rapporten och arbetet med Handelskammarens Omstartskommission. Vad ska du ägna dig åt i sommar?
Jag funderar på att skriva en ny bok. Kanske om privatekonomi. Många ungdomar saknar elementära kunskaper om sparande, lån och skatter. Folkbildaren i mig vill försöka bättra på den kompetensen.

 

Glad sommar önskar ESO!En bild på en röd blomma på en somrig äng