Nyhetsbrev från ESO

Seminarium 3 april: Kan AI lösa kompetenskrisen i framtidens förvaltning?

En bild som visar en dator med kod. Datorn står på ett glasbord.

Foto: Gratisbild.

I en kommande rapport till ESO, ”Algoritmer för allmän nytta”, studerar Magnus Lodefalk, Erik Engberg och Aili Tang hur och inom vilka områden AI-teknik kan påverka arbetskraftsbehovet i offentlig sektor. I rapporten redogörs också för utmaningar som kan hindra en effektiv implementering av AI.

I samband med publiceringen arrangeras ett seminarium den 3 april. Deltar på seminariet gör, förutom Magnus Lodefalk, även Fredrik Heintz, professor i datavetenskap, Markus Bylund, chef för digitalisering och förnyelse på SKR och Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR. På seminariet diskuteras bland annat frågan om hur AI kan komma att påverka produktiviteten i offentlig sektor. Lena Sellgren, ledamot i ESO:s styrelse, modererar seminariet.

Anmälan görs till: fi.eso-seminarium@regeringskansliet.se

Varmt välkommen!

Välbesökt seminarium om klimatpolitiska styrmedel: effektivitet och rättvisa är viktiga men viktigast är opinionen

Bild från ESO seminarium.

Foto: Egen bild.

På eftermiddagen 12 mars ordnade ESO vårterminens första seminarium. Seminariet som handlade om medborgerlig acceptans av klimatpolitiska styrmedel lockade en stor publik. Sverker C. Jagers presenterade där den nya ESO-rapporten ”Minsta möjliga motstånd” som han skrivit tillsammans med Niklas Harring.

Runar Brännlund, professor emeritus och ledamot i Finanspolitiska rådet, och Victoria Wibeck, professor och ledamot i Klimatpolitiska rådet kommenterade och Helena Dyrssen, statssekreterare åt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, rundade av med en politisk kommentar. Lena Unemo, kanslichef för ESO, modererade.

I rapporten redogör författarna för de faktorer som forskningen har kunnat visa påverkar acceptansen för klimatpolitiska styrmedel och hur attityderna kan förändras. Framför allt är uppfattningar om styrmedlets effektivitet och rättvisa viktiga men, eftersom det är många olika faktorer som spelar roll för policyacceptansen i olika situationer, finns ingen enskild magisk lösning för att nå högre acceptans. Författarna förespråkar därför en strategi där flera olika insatser kombineras för att tillsammans öka acceptansen – allt i syfte att forma en mer legitim politik som bättre speglar medborgarnas åsikter. Det är också viktigt att komma ihåg att våra folkvalda politiker har en opinionsbildande uppgift, vilket innebär att de måste försöka skapa opinion även för styrmedel som kanske inte är så populära, men som är nödvändiga för att lösa allvarliga problem.

– Vi gör vårt bästa för att försöka implementera styrmedel som är effektiva och rättvisa. Men man är också offer för lite kortsiktiga opinioner vilket gör att vissa beslut blir ganska svåra att genomföra, menade statssekreterare Helena Dyrssen.

Läs rapporten här.
Se seminariet i efterhand här.

Save the date: seminarium om prisbildningen på fjärrvärme 23 april

Tidigare i månaden beslutade ESO:s styrelse att godkänna en ny rapport för publicering, ”Raka rör – en ESO-rapport om prisbildning, ägarstrukturer och policyutmaningar på fjärrvärmemarknaden”. I rapporten undersöker Erik Lundin om ägarformen påverkar priset på fjärrvärme samt diskuterar olika policyutmaningar. I samband med rapportpubliceringen kommer ett seminarium att hållas på eftermiddagen den 23 april – håll utkik efter mer information!

Kommande publicering om sambandet mellan segregation och brottslighet

I en annan kommande ESO-rapport analyserar Hans Grönqvist och Susan Niknami om det finns ett samband mellan etnisk boendesegregation och brottslighet. Rapporten kommer att publiceras och lanseras vid ett seminarium senare i vår, så håll även ögonen öppna för mer information om det!

Intresserad av praktik på ESO i höst?

Är du intresserad av samhällsfrågor och offentlig ekonomi, studerar du nationalekonomi eller annan samhällsvetenskaplig inriktning och har praktik som del av din utbildning? Gör din praktik hos oss på ESO i höst och var med och bidra till att forma framtidens samhällsekonomiska politik.

”Vår praktik på ESO har gett oss möjligheten att fördjupa oss i ett stort antal ämnen. Allt från möjligheterna med AI i offentlig förvaltning, de komplexa aspekterna av den kriminella ekonomin och analys av den individuella inkomstdynamiken i Sverige. Att få jobba med så varierande och aktuella ämnen är verkligen den mest spännande och lärorika delen”, säger Elin och Jakob, som är vårterminens ESO-praktikanter.

Som praktikant på ESO får du:
• Läsa och kommentera rapportutkast
• Skriva underlag om samhällsekonomiskt viktiga frågor samt ta fram förslag på författare/forskare för kvalificerad analys
• Göra mediebevakning
• Arbeta med våra digitala kanaler
• Bistå vid arrangemang

Är du intresserad eller vet du någon som skulle vara det? Ansöker gör du via Regeringskansliets webbplats och senast den 7 april.