Nyhetsbrev från ESO

Glada barn i ring.

Foto: TT

Välkommen till ESO-seminarium den 28 oktober om kommunernas arbete för att förebygga sociala problem

Mot bakgrund av regeringens förslag om en ny socialtjänstlag som betonar vikten av tidiga insatser för att identifiera och förebygga sociala problem anordnar ESO seminariet ”Fungerar, fungerar icke…”. Syftet med seminariet är att sprida kunskap om utvecklingen av kommunala försöksverksamheter inom socialtjänsten, både med och utan samarbeten med statliga myndigheter och privata finansiärer. Vid seminariet, modererat av tidigare ESO-ledamoten Lars Hultkrantz, medverkar bland andra Alexander Ojanne (Stockholms stad), Ebba Silfverstolpe Agardh (Skolverket), Kjerstin Bergman (Socialstyrelsen), Niklas Eriksson (SKR), Petra Ornstein (Ramboll) och Tomas Bokström (RISE).

Det finns fortfarande platser kvar, välkommen med din anmälan senast den 23 oktober till fi.eso-seminarium@regeringskansliet.se.

Ansökningsperioden är öppen, sök praktik hos ESO!

Är du intresserad av samhällsfrågor och offentlig ekonomi, studerar du nationalekonomi eller annan samhällsvetenskaplig inriktning och har praktik som del av din utbildning? Gör din praktik hos oss på ESO i vår och var med och bidra till att forma framtidens samhällsekonomiska politik.

Hos ESO får du möjlighet att:

– Läsa och kommentera rapportutkast
– Skriva underlag om samhällsekonomiskt viktiga frågor
– Göra mediebevakning
– Bistå vid arrangemang
– Arbeta med våra digitala kanaler

Låter det intressant eller känner du någon som kan vara intresserad? Tveka inte att söka! Välkommen med din ansökan senast den 9 oktober!

Mer information och ansökan hittar du här.

Intervju med tidigare ESO-författaren Bo Diczfalusy: ”lärorikt och kul att skriva ESO-rapport!”

Bild på Bo Diczfalusy
Bo Diczfalusy är civilekonom med lång erfarenhet av energifrågor och har skrivit två rapporter för ESO.

– Vad gör du nuförtiden?
Just nu leder jag en offentlig utredning om den framtida elmarknaden – hur förbereder vi oss för en snabb ökning av elbehovet, med nya förutsättningar, mycket ny europeisk lagstiftning och mycket ny teknik?

– Hur var det att skriva en rapport för ESO?
Jag har varit med och skrivit två ESO-rapporter – en om reglering av elnäten och en om utlandshandeln med el. I båda fallen har jag skrivit med en kollega, och det har varit fantastiskt lärorikt och kul. I båda fallen hade vi också väldigt kompetenta referensgrupper som i hög grad bidrog till arbetet.

– Vad har hänt efter publiceringen av er ESO-rapport?
I båda fallen fick vi mycket politisk och medial uppmärksamhet. I det första fallet fick vi bland annat ett 45 minuters långt enskilt samtal med dåvarande energiministern, i det andra fallet bjöds vi in till Riksdagens näringsutskott för att berätta om rapporten. Dessutom fick vi in en artikel på DN Debatt.

– Vad skulle du ge för tips till en framtida ESO-författare?
Försök att identifiera problem som är på mångas läppar, så att rapporten får bra genomslag (och verklig betydelse). Prata runt med många. Fundera gärna tidigt på vilken ”nyhet” du vill förmedla i rapporten (i vår första rapport var det en ny regleringsmodell, i det andra fallet var det resultaten av nya kvantitativa beräkningar).

ESO-kansliet önskar lycka till med ditt pågående utredningsuppdrag, Bosse!

Vetenskaplig artikel baserad på ESO-rapporten “Bruk och straff” publicerad

ESO-författarna Felipe Estrada, Albin Stenström och Henrik Tham har fått en vetenskaplig artikel publicerad i tidskriften International Journal of Drug Policy, baserad på den egna ESO-rapporten ”Bruk och straff – en ESO-rapport om kriminaliseringen av narkotikakonsumtion”.

Rapporten undersöker effekterna av kriminaliseringen av narkotikakonsumtion i Sverige och jämför dessa med utvecklingen i våra nordiska grannländer. Den belyser både de avsedda och oavsedda konsekvenserna av den straffinriktade politiken och föreslår en utredning för att överväga avkriminalisering av bruk och mindre innehav av narkotika.

Den publicerade artikeln fördjupar sig ytterligare i dessa frågor och ger en internationell jämförelse, vilket därför kompletterar den tidigare rapporten för ESO. Läs gärna artikeln.

Bild på kantarell i skogen.

Foto: Pexels.com.