Nyhetsbrev från ESO

Kommande ESO-publicering: ”I en tid av pandemi – en ESO-antologi med samhällsvetenskapliga reflektioner”

Bild på ett coronavirus

Den 7:e april publiceras en antologi som ger en rad olika perspektiv på pandemin. Bidragens författare har skrivit om vitt skilda områden; från vilka principer som bör vara vägledande i samspelet mellan vetenskap och politik, till nya gränsdragningar mellan arbetsliv och privatliv som följd av hemarbete. Hur framtidens resande kommer att se ut och vilka lärdomar som kan dras utifrån olika aktörers samverkan på central och lokal nivå under krisen är andra frågor som undersöks. Missa inte denna givande läsning!

Webbinarium: ”Kan världen enas om nya globala skatteregler?”

Jordglov med sociala medier ikoner

För drygt ett år sedan ordnade ESO tillsammans med Sieps ett seminarium om skattesuveränitet i en globaliserad och digitaliserad värld. I samband med att OECD nu tagit fram ett modernare förslag på omfördelningen av beskattningsunderlaget mellan länder följer ESO upp vad som hänt sedan sist i ett nytt webbinarium.

Läs mer om webbinariet här.

Tid:          Fredag 9 april, kl. 14.00 – 15.00

Plats:       Webbinariet sänds via ESO:s hemsida

Ingen anmälan krävs. Frågor tas upp i mån av tid. Ställ frågor, gärna kortfattade, i förväg eller under webbinariet genom att mejla: fi.eso.kontakt@regeringskansliet.se.

Välkommen att ta del av webbinariet!

Effekter av Eklunds skatteförslag på olika hushållstyper

I höstas publicerades Klas Eklunds rapport ”Vårt framtida skattesystem – en ESO-rapport med förslag på en genomgripande skattereform”. Nu har ESO-kansliet illustrerat delar av hans förslag om ett nytt skattesystem i sju typfallsberäkningar. Typfallsberäkningarna visar hur skatt på arbete och boende samspelar för olika typer av hushåll i den nya föreslagna reformen.

Här hittar du kansliets typfallsberäkningar.

Läs Klas Eklunds rapport här.

Håll utkik efter rapport om arvsskatt senare i vår!

ESO:s styrelse har godkänt en rapport om arvsskatt som kommer att publiceras senare i vår. Rapporten är skriven av Mikael Elinder och Oscar Erixson och behandlar arvsskatt i tre perspektiv: historiskt, internationellt och skatteteoretiskt. Rapporten syftar till att sammanfatta svensk och internationell forskning för att peka ut de viktigaste ingredienserna i utformningen av en ny svensk arvsskatt. 

En ESO-praktikant berättar

Varje termin tar vi emot två praktikanter som jobbar hos oss på ESO. För att få en inblick i deras arbete har vi intervjuat en av våra praktikanter Susanna Allstrin, som praktiserar på ESO som en del av sin utbildning.

Du gör praktik på ESO:s kansli, vad har du lärt dig hitintills?

Som praktikant på ESO har man händerna i alla honungsburkar; jag lärt mig saker som jag aldrig trodde jag skulle göra, som att programmera nyhetsbrev och göra informationsfilmer. Men främst har jag fått en djupare förståelse för myndighetsverksamhet, hur myndigheter fungerar, att arbeta mot en styrelse och själv ha en tjänstemannaroll.

Vad lockade dig med ESO?

Främst att ESO har en fot i forskningsvärlden och den andra i politiken, det kändes spännande att få ta del av vetenskap och se hur den kan omvandlas till policy. Utöver det får man som praktikant ta del av ett flertal forskningsområden och träffa olika forskare som också såklart arbetar med varierande sakfrågor. Det är utvecklande att komma till en arbetsplats där jag får inta ny kunskap inom områden som man kanske inte själv alltid hade läst på om. Den bredden får man nog inte ta del av på så många praktikplatser.

Praktikansökan inför hösten 2021 är stängd men ESO tar emot praktikanter varje termin, håll utkik på regeringens hemsida inför ansökan till vårterminen 2022.

 

En riktigt Glad Påsk önskar ESO!